MAS Holdings investeert in HeiQ AeoniQ™: een duurzaam alternatief voor kunststoffen

MAS Holdings, een wereldwijd conglomeraat op het gebied van kleding- en textielproductie en technologie, met hoofdkantoor in Sri Lanka en een wereldwijde aanwezigheid in 16 landen, neemt een belang in HeiQ AeoniQ™ als onderdeel van zijn Plan for Change-initiatief om de ontwikkeling van de volgende generatie cellulosevezels ter vervanging van polyester en nylon te ondersteunen.

HeiQ uit Zwitserland, leider in materiaalinnovatie, en MAS Bedrijven, een wereldwijd conglomeraat op het gebied van kleding- en textielproductie en -technologie met hoofdkantoor in Sri Lanka, en de grootste kleding- en textielfabrikant in Zuid-Azië met een omzet van ongeveer USD 2 miljard, is een partnerschap aangegaan met MAS om een belang te verwerven in HeiQ AeoniQ GmbH, een dochteronderneming van HeiQ Group die HeiQ AeoniQ™ gaat produceren, een klimaatpositief cellulosehoudend garen.

Met deze investering wordt MAS Holdings de eerste fabrikant die samenwerkt met HeiQ AeoniQ™ in hun streven om een duurzaam alternatief te bieden voor polyester en nylon. De investering van MAS Holdings maakt deel uit van de strategie van de groep om een positieve impact op het milieu te hebben. Het MAS Plan for Change heeft als doel om in 2025 50% van de omzet van het bedrijf te genereren met duurzame producten, een revolutie teweeg te brengen in de textielindustrie met een focus op innovatie, duurzame inkoop en baanbrekende circulariteit op schaal.

Met het sluiten van deze overeenkomst zijn HeiQ en MAS een 5-jarige afnameovereenkomst overeengekomen voor 3.000 ton HeiQ AeoniQ™ garen in 2025 en 5.000 ton per jaar van 2026 tot 2029, door HeiQ in totaal geschat op US$ 100 miljoen. MAS zal deze verbintenis afronden binnen een bepaalde periode na het bereiken van mijlpaal 1 en een wederzijds plan voor commercialisatie. HeiQ en MAS zijn ervan overtuigd dat snelle schaalvergroting de sleutel is tot een snelle toepassing van duurzame, circulaire technologieën zoals HeiQ AeoniQ™.

HeiQ AeoniQ™: een game-changer voor de textielindustrie

Sinds Q4 2021 trekt HeiQ’s lancering van de HeiQ AeoniQ™ technologie de aandacht van grote wereldwijde spelers in de textiel- en kledingindustrie.

Met de gepatenteerde productiemethode kan voor het eerst in de geschiedenis een cellulose filamentgaren worden gemaakt van een breed scala aan niet-gevaloriseerde grondstoffen en is het in staat om vergelijkbare prestatiekenmerken van polyester of nylon te reproduceren, terwijl het duurzaam en eindeloos circulair is.

De HeiQ AeoniQ™ proeffabriek in Oostenrijk produceert dit revolutionaire continu cellulose filamentgaren sinds Q3 2022, met een capaciteit van 100 ton die eind 2023 zal worden opgeschaald naar 300 ton.

Het is de bedoeling dat de productie van HeiQ AeoniQ™ begin 2026 een definitieve impuls krijgt met de bouw van een geheel nieuwe gigafabriek met een capaciteit van 30.000 ton per jaar, met een geschatte investering van 250 miljoen dollar.

Carlo Centonze, CEO van HeiQ Group, zei, “Sinds het begin heeft HeiQ baanbrekend werk verricht op het gebied van textielinnovatie, duurzame functionaliteit gerevolutioneerd en het leven van miljarden mensen verbeterd. Nu, met de introductie van HeiQ AeoniQ™, bevestigen we onze niet aflatende inzet om de textielindustrie te ontwrichten – een sector die lange tijd de twijfelachtige onderscheiding heeft gedragen van ’s werelds op één na grootste vervuiler. MAS’ investering en afnameovereenkomst dienen als een overtuigend bewijs dat toonaangevende spelers in de textielwaardeketen HeiQ AeoniQ™ erkennen als de ultieme game-changer en vertrouwen hebben in de transformerende kracht ervan. Het is een natuurlijk resultaat van het vertrouwen dat HeiQ en MAS al meer dan tien jaar samen zaken doen.”

Suren Fernando, Group Chief Executive Officer van MAS Holdings, voegt hieraan toe, “MAS is gebouwd op de overtuiging dat we het juiste moeten doen. Als wereldwijde organisatie die meer dan 100.000 mensen koestert, zijn wij overtuigd van onze verantwoordelijkheid om positieve verandering teweeg te brengen in de kledingindustrie door middel van duurzame productoplossingen. Wij geloven dat deze investering een belangrijke stap is in onze inspanningen om onze industrie opnieuw vorm te geven door innovatie, samenwerking en schaalvergroting te stimuleren. Met HeiQ AeoniQ™ als belangrijke katalysator zijn we klaar om de weg te bereiden voor een duurzamere toekomst.”

Polyester en nylon, twee op olie gebaseerde vezels die vrijwel niet recyclebaar zijn, zijn goed voor ongeveer 70% van de wereldwijde textielproductie, het duurt 350 tot 1000 jaar voordat ze in de natuur worden afgebroken, ze worden momenteel voor minder dan 1% gerecycled en liggen aan de oorsprong van 35% van de microplastics die in de oceanen worden aangetroffen. HeiQ AeoniQ™ is geïnnoveerd en wordt nu opgeschaald om dit te veranderen.

Over MAS Holdings
MAS Holdings, het grootste bedrijf in kledingtechnologie in Zuid-Azië, is een van de meest erkende aanbieders van design-to-delivery oplossingen in de kleding- en textielproductie. MAS heeft een gemeenschap van meer dan 110.000 mensen en is vandaag de dag verspreid over productiefabrieken in 16 landen, met gevestigde ontwerplocaties in belangrijke stijlcentra over de hele wereld. Om te voldoen aan de eisen van een dynamische en steeds veranderende industrie, is de MAS-portfolio exponentieel uitgebreid: wereldwijd naar merken, draagbare technologie, FemTech, start-ups en textielparken.
In de 35 jaar van zijn bestaan heeft MAS wereldwijde erkenning gekregen voor zijn ethische en duurzame werkomgeving en voor de onvermoeibare inspanningen van de organisatie op het gebied van sociale ontwikkeling en empowerment van vrouwen. Vandaag de dag worden de inspanningen van het bedrijf om een positieve impact te hebben beschreven in het MAS Plan for Change, een belofte om duurzame verandering te creëren in drie aandachtsgebieden: producten, levens en planeet. Door middel van deze initiatieven wil MAS alle medewerkers inspireren om changemakers te zijn, dromen mogelijk te maken en de structuur van het leven op onze planeet te verrijken. Ga naar www.masholdings.com voor meer informatie.